Ruth Pöttgen vid Partikelfysik har tilldelats l’Oréal-UNESCO For Women in Science-priset 2018

2018-03-07

Ruth Pöttgen får priset ”för experimentellt utforskande av universums mörka materia”. I sina studier av mörk materia rör sig Ruth Pöttgen i gränslandet mellan partikelfysik, astrofysik och kosmologi. I sin forskning söker hon svar på den sekelgamla frågan om vad mörk materia består av. Nydanande metoder ger henne möjlighet att söka efter de partiklar som tros utgöra den mörka materian i det massområde inuti atomer där vi även finner den vanliga materiens byggstenar – kvarkar och elektroner.

– Det är mycket viktigt att öka medvetenheten, och det här priset är ett bra sätt. Det är också viktigt att uppmärksamma den otroliga potential som går förlorad, att vi behöver göra forskarkarriären mer attraktiv för vetenskapens skull. Vi behöver göra en insats för att behålla framstående kvinnor i forskarvärlden, säger Ruth Pöttgen.

Priset delas ut av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, onsdag den 7 mars – dagen före den internationella kvinnodagen.

Pristagarna utses genom en gedigen granskningsprocess av en jury bestående av ledamöter i Sveriges unga akademi, samt Scientific & Regulatory Affairs Manager L’Oréal Sverige, ledd av samma ordförande som Nobelkommittén för kemi.

Läs gärna artikeln om Ruth Pöttgen i Sydsvenskan (2018-03-21). Den finns på anslagstavlan vid biblioteket.