Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anne L'Huillier får Wolf Prize i fysik

Anne L'Huillier. Foto
Anne L'Huillier.

The Wolf Prize i fysik för 2022 tilldelas professor Anne L'Huillier vid Fysiska institutionen, tillsammans med Paul Corkum från University of Ottawa, Ferenc Krausz från Max Planck Institute for Quantum Optics och Ludwig Maximilian vid Münchens universitet för banbrytande bidrag till ultrasnabb laservetenskap och attosekundsfysik.

Varje år delar Israels president ut det prestigefyllda Wolf Prize – ett internationellt pris som ges till forskare och konstnärer från hela världen – för prestationer "i att främja vetenskap och konst för mänskligheten och för vänskap mellan folk, oavsett ras, religion, kön, geografisk plats eller politisk uppfattning." Priset är tänkt att hylla ledare och pionjärer inom vetenskap och konst som genom sin forskning har bidragit till en bättre värld.

Inom naturvetenskap delas priserna ut inom områdena medicin, jordbruk, matematik, kemi och fysik. Inom konst delas priset ut inom områdena måleri och skulptur, musik och arkitektur. Pristagarna väljs ut av internationella jurykommittéer. I år har elva pristagare utsetts från fem olika länder: USA, Kanada, Tyskland, Sverige och Japan.

Ultrakorta laserpulser

Anne L'Huillier är professor i atomfysik vid LTH och hon är en framgångsrik forskare inom experimentell attosekundsfysik. I sin forskning använder Anne L'Huillier laserteknik för att skapa ultrakorta ljuspulser som gör det möjligt att blicka in i mikrokosmos. Pulserna är ofattbart korta: en attosekund är en miljarddel av en miljarddel av en sekund. 

Med dessa ”kamerablixtar” är det möjligt att studera elektroners rörelser inne i atomer och molekyler. Hennes forskargrupp gör experiment som ger ny grundvetenskaplig förståelse av dynamiken inuti atomerna, till exempel när en atom joniseras.

Läs mer på Wolf Foundations sida

Anne L'Huilliers forskning i Forskningsportalen