Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

ERC Proof of Concept Grant till Anne L'Huillier

Foto/illustration. En hand som håller i en ljusstråle. Foto: Getty.
Anne L'Huillier och hennes grupp kommer att utveckla en ny kompakt enhet för karakterisering av ultrakorta laserpulser. Foto: Getty.

Som en av två forskare i Sverige får Anne L'Huillier ett ERC Proof of Concept Grant. Totalt 66 forskare från 14 olika länder får anslag i ERC:s andra utlysning för 2023.

Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid fysiska institutionen och associerad medlem i NanoLund, får finansiering från Europeiska forskningsrådet (ERC) för projektet "SICEP, Single-shot, high repetition rate detection of the Carrier-Envelope-Phase of ultrashort laser pulses".

- I samarbete med ett högteknologiskt företag, Sphere Ultrafast Photonics, som ligger i Porto, Portugal, kommer vi att utveckla en ny kompakt enhet för karakterisering av ultrakorta laserpulser. Idén kommer från Chen Guo, en begåvad forskningsingenjör, som har utvecklat idén i samarbete med universitetslektor Cord Arnold", säger Anne L'Huillier.

Det är Europeiska forskningsrådet (ERC) som står bakom forskningsanslaget ERC Proof of Concept. Anslaget ger forskare som redan har fått finansiering från ERC möjlighet att vidareutveckla sina forskningsresultat. Bidragsbeloppet är 150 000 euro.

Den andra svensken som får bidrag i denna omgång är Ian Hoffecker från Kungliga Tekniska Högskolan med projektet: "MESH_CHIP, Spatiala transkriptomikchips med sekvenseringsbaserad mikroskopi."

Hela listan över de 66 mottagarna på ERC:s engelskspråkiga webbplats

Om Anne L'Huillier

Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid fysiska institutionen, är associerad medlem i Nano Lund och även medlem i de tre forskningsprofilområdena Nanovetenskap och halvledarteknologi, Avancerade ljuskällor, samt Ljus och material.

Anne L'Huilliers profil i Lunds universitets forskningsportal