Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mathieu Gisselbrecht får finansiering för att utveckla temperaturtåligare kvantdatorer

Mathieu Gisselbrecht. Foto: Johan Joelsson.
Mathieu Gisselbrecht. Foto: Johan Joelsson.

Mathieu Gisselbrecht vid fysiska institutionen har tilldelats ett mångmiljonanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Under fem år ska han driva ett stort projekt om kvantmekanisk sammanflätning.

Fysikdocent Mathieu Gisselbrecht får 26 miljoner kronor för att studera sammanflätning. Det är ett kvantmekaniskt fenomen som bäst kan beskrivas som en samling partiklar för vilka kvanttillståndet hos varje enskild partikel inte kan beskrivas oberoende av tillståndet hos de andra partiklarna, oavsett avståndet mellan dem. Sammanflätningen är mycket skör och dess studier kräver vanligtvis extremt låga temperaturer. Genom att använda ultrakorta ljuspulser, som genereras vid Lunds lasercentrum, ska Gisselbrechts team, från Naturvetenskapliga fakulteten och LTH, mäta elektronens kvanttillstånd. Målet är att utveckla mätmetoder och teorier så att forskarna bättre kan förstå sammanflätningen mellan elektronerna som skickas ut från materia.

– Om vi lyckas kan det här bli en metod som kan hjälpa till att hitta material för att bygga kvantdatorer som tål högre temperaturer, med möjlighet för snabba operationer, säger Mathieu Gisselbrecht.

Mathieu Gisselbrecht är en av fyra lundaforskare som nu får dela på totalt 120 miljoner kronor i finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Läs mer om de övriga på Lunds universitets webbplats:

Fyra Lundaforskare får 120 miljoner kronor från Wallenbergstiftelse

Mathieu Gisselbrechts profil i Lunds universitets forskningsportal