Korinna Zapp är teoretisk partikelfysiker och studerar kvarkar, gluoner och det unika tillståndet kvark-gluonplasma. Hon utvecklar modeller för att beskriva hur dessa partiklar beter sig under extrema förhållanden, till exempel under de korta ögonblick då plasma skapas i partikelacceleratorn Large Hadron Collider vid CERN. Genom sin forskning bidrar hon till att fördjupa vår förståelse av universums minsta byggstenar och de krafter som binder dem samman.
– Det här är en stor ära och en bekräftelse på mitt forskningsarbete. Att få erkännande från ett etablerat vetenskapligt sällskap som har funnits i mer än 250 år betyder mycket för mig. Det ger mig förnyad kraft att fortsätta med min forskning, säger Korinna Zapp, universitetslektor och partikelfysiker vid fysiska institutionen.
Armin Tavakolis forskning fokuserar på de komplexa fenomen som präglar kvantvärlden, där partiklar kan påverka varandra på avstånd och styrs av slumpen. Hans arbete utforskar både de fundamentala aspekterna av kvantfysik och dess praktiska tillämpningar, såsom kvantdatorer och kvantkommunikation, som är centrala för den andra kvantrevolutionen.
– Det känns som ett erkännande av mitt arbete, och nu känner jag mig verkligen integrerad och det efter bara ett och ett halvt år här i Lund, säger Armin Tavakoli om priset. Han är biträdande universitetslektor vid fysiska institutionen och bedriver forskning inom kvantfysik.
Kungl. Fysiografiska Sällskapet
Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund, grundat 1772, är ett av Sveriges äldsta vetenskapliga sällskap. Det förvaltar donationer för stipendier och delar ut priser för framstående forskningsinsatser. Sten von Friesenpriset, som delas ut till lovande unga forskare, syftar till att inspirera och uppmuntra till fortsatt framgångsrik forskning.
Korinna Zapps profil i Lunds universitets forskningsportal.
Armin Tavakolis profil i Lunds universitets forskningsportal.