Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Låna & beställa

Fysik- och astronomibiblioteket ger service till studenter, lärare, forskare och övriga anställda vid fysiska institutionen och institutionen för astronomi och teoretisk fysik. Biblioteket är även öppet för andra låntagare som behöver information och litteratur inom fysik, astronomi och närliggande ämnesområden. Genom biblioteket får du tillgång till tryckta och digitala böcker, tidskrifter och databaser.

Hitta på hyllorna i biblioteket

Böckernas placering på fysikbiblioteket, presentation på vår engelska webbplats
Böckernas placering på astronomibiblioteket, presentation på vår engelska webbplats

Låna på egen hand

Du kan själv registrera dina lån via datorn utanför bibliotekets informationsdisk, när bibliotekspersonalen inte är tillgänglig. Instruktioner finns på väggen bakom datorn. Du behöver ditt LU-kort om du är student eller anställd, ditt lånekort om du är extern användare, samt din PIN-kod.

Om boken finns på ett annat bibliotek inom Lunds universitet kan du beställa den för avhämtning på fysikbiblioteket eller astronomibiblioteket. Sök fram boken i bibliotekskatalogen och ange var du vill hämta den.

Lånekort

Studenter och anställda använder LU-kortet som lånekort. Aktivera det som lånekort genom att logga in i vår bibliotekskatalog LUBcat. Därefter behöver du fylla i låntagarkategori och hembibliotek. Övriga personer ansöker om lånekort i biblioteksdisken. Glöm inte att ta med giltig fotolegitimation.

Lånetider och omlån

Lånetiden för böcker från fysik- och astronomibiblioteket är minst 28 dagar, men du kan fortsätta ha boken upp till sex månader om ingen ställer sig i kö. Lånetid för forskare är som längst 12 månader. Tidskrifter och referenslitteratur lånas inte ut, men kan läsas i biblioteket.

Kurslitteratur

För att säkerställa att du får tag i rätt kurslitteratur, besök kursens presentationssida, som du hittar under fliken utbildning på den här webbplatsen.
Leta efter min kurs under utbildning  

Sök sedan efter kursboken i bibliotekskatalogen. All kurslitteratur finns i fysikbibliotekets informationsdisk och lånas under dess öppettider.
Det finns ett referensexemplar som inte får lämna biblioteket, samt minst ett exemplar för utlåning i 14 dagar. Observera att förseningsavgiften är 10kr per bok och dag.
I bibliotekskatalogen lägger vi in kurskoden på kursböckernas katalogposter, vilket gör att du kan få fram en lista över aktuell kurslitteratur.
Vi har som policy att alltid köpa in obligatorisk kurslitteratur i E-boksformat när det finns att tillgå.

Klicka på länken nedan för att se alla kursböcker inom fysik och astronomi. Kombinera sedan sökningen med eventuell kurskod så får du fram aktuell litteratur för en enskild kurs.
Länk till lista över aktuell kurslitteratur vid fysiska institutionen på Libris webbplats.

På Lunds universitets studentsidor kan du läsa mer om hur du får tag på kurslitteratur.

Läs mer om kurslitteratur på Lunds universitets studentsidor

Beställa

Finns inte boken eller artikeln du söker på Lunds universitet kan du beställa fjärrlån och artikelkopior och få dem levererade till ditt bibliotek.
Studerande och personal loggar in med STiL -eller Lucat-ID.
Beställ fjärrlån och artikelkopior på universitetsbibliotekens gemensamma webbplats

Innan du beställer fjärrlån, kontrollera först i Lunds universitets bibliotekskatalog LUBcat eller den nationella bibliotekskatalogen Libris att boken/tidskriften inte redan finns vid något av biblioteken vid Lunds universitet. Om den inte finns, fyll i Biblioteken vid Lunds universitets formulär för fjärrlånebeställning (se ovan). I regel kostar fjärrlån dig ingenting, biblioteket betalar.
•    Information om gemensamma lånevillkor för lån av material vid Lunds universitet på universitetsbibliotekets webbplats
•    LUBcat – Lunds universitets bibliotekskatalog
•    Libris – nationell bibliotekskatalog

Inköpsförslag av nya böcker & tidskrifter

Hittar du inte det du letar efter? Kom med ett inköpsförslag. Fysik- och astronomibiblioteket tar gärna emot förslag på nya böcker och tidskrifter. Klicka på länken och föreslå böcker eller tidskrifter till bibliotekets samling eller till ditt arbete.
Jag vill lämna ett inköpsförslag (på engelska)

Åtkomst till e-resurser utanför campus

För att få tillgång till Lunds universitets licensierade elektroniska resurser utanför campus finns det två alternativ:

  1. Lägg till http://ludwig.lub.lu.se/login?url= före länkadressen till sidan du vill komma åt, till exempel artikeln eller sökverktyget. Du kommer då att få upp en inloggningssida där du kan logga in med ditt LUCAT-ID eller studentkonto för att få tillgång till resursen. Alla länkar från Fysik- och astronomibibliotekets webbsidor och bibliotekskatalogen LUBsearch inkluderar redan detta.
     
  2. Koppla upp dig med ett VPN ("Virtual Personal Network") på din laptop eller hemdator. På Lunds universitets supportsidor om VPN finns instruktioner om hur du gör.
    Lunds universitets supportsidor om VPN

Kopiera, skriv ut och skanna

Med PaperCut kan du skriva ut, kopiera och skanna. Som student behöver du ett LU-kort samt ett StiL-användar-id och lösenord för att upprätta ett utskriftskonto.
Länk till mer information om PaperCut på Lunds universitets webbplats