Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kärnfysik handlar om atomkärnan, hur den är uppbygd och vilka krafter som verkar på den. På avdelningen för kärnfysik håller vi på med grundläggande och praktiskt tillämpad kärnfysik, med astrobiogeofysik, och med mätningar och modellering av luftburna partiklar.
Vår grundläggande forskning kring kärnfysik bedriver vi vid internationella forskningsanläggningar som FAIR och CERN. Vi bedriver också forskning vid ett laboratorium i Lund. Här handlar vår forskning i huvudsak om utvecklingen av detektorsystem och studier av nya grundämnen.

Forskningen inom den tillämpade kärnfysiken utnyttjar mycket känsliga analysmetoder för element- och isotopmätningar. Denna del av vår forskning bedrivs vid partikelacceleratorn LIBAF, där jonstrålebaserade analysmetoder, bland annat PIXE används för tvärvetenskaplig forskning.

Inom astrobiogeologi tittar vi på hur utomjordiska spår i naturen från rymden kan kopplas till företeelser på jorden och hur livet på jorden såg ut för miljarder år sedan.
Forskningen av luftburna partiklar, som härstammar från den tillämpade kärnfysiken och PIXE-tekniken, fokuserar på partiklars inverkan på klimat och hälsa.

Forskningsavdelningen kärnfysik, dess forskare, projekt och publikationer i Lunds universitets forskningsdatabas

Forskningsavdelningen kärnfysiks webbplats

Avdelningsföreståndare

Erik Swietlicki
E-post: erik [dot] swietlicki [at] nuclear [dot] lu [dot] se