Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skolor och allmänhet

Vad roligt att du är intresserad av fysik! Fysiska institutionen har en rad aktiviteter för dig som går i skolan och är nyfiken på fysik som vetenskapligt ämne. Vi har aktiviteter för både barn, ungdomar och deras lärare. Välkommen att ta del av vår spännande värld!

LUNE-dagarna

Naturvetenskapliga shower för årskurs 6-9. Under LUNE-dagarna vill vi inspirera både lärare och elever med våra fartfyllda shower i fysik, biologi och kemi. Showerna är anpassade efter två olika åldersgrupper och hålls på norra campusområdet i Lund.

Läs mer om Lune-dagarna på naturvetenskapliga fakultetens webbplats

Naturvetenskap- Medicin- Teknik-dagarna, NMT-dagarna

Under en vecka i mars varje år bjuds gymnasieelever och lärare på populärvetenskapliga föreläsningar och demonstrationer. Syftet med dagarna är att ge en bild av aktuell forskning inom naturvetenskap, medicin och teknik, och att visa hur intressanta och spännande ämnena är. Föreläsningarna kan handla om alltifrån mörk materia, stamceller och kärlekens kemi till hur WIFI egentligen fungerar. Programmet presenteras i januari.

Läs mer och anmäl dig till NMT-dagarna på Lunds universitet

Mästarklass i partikelfysik

Sedan flera år håller Lunds universitet mästarklasser i partikelfysik. Satsningen ingår i ett globalt arrangemang inom just partikelfysiken, International Masterclasses. Projektet ger unga människor möjlighet att dyka in i partikelfysik och dess forskningsmetoder. Deltagarna får leta efter Higgspartiklar i riktiga data som samlats in med hjälp av ATLAS-experimentet vid den stora protonkollideraren på CERN. Vid Lunds universitet arrangerat man numera mästarklassen inte bara en gång per år utan vid två tillfällen, varav det ena tillfället valts för att sammanfalla med den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap.

Läs mer om mästarklass i partikelfysik vid Lunds universitet i en nyhetsartikel på naturvetenskapliga fakultetens webbplats

Naturvetarstråket – vetenskapsfestivalen för hela familjen

Under den årliga kulturnatten i Lund bjuder vi på en inspirerande vetenskapsfestival för hela familjen. Du kan till exempel sila fram fossil, lyssna på populärvetenskapliga föreläsningar, titta på stjärnhimlen i teleskop och se våra populära shower. Kulturnatten hålls i mitten av september.

Läs mer om naturvetarstråket på naturvetenskapliga fakultetens webbplats

Fysik & lasershow 

Fysik & lasershowen är fysiska institutionens alldeles egna spektakulära show som ger mer än ett smakprov på hur spännande och lekfull fysik och naturvetenskap kan vara. Häftiga experiment avlöser varandra i ett rasande tempo. Du får se ljud- och ljusexperiment, tryck och förbränningsförsök, demonstration av fiberoptik, explosioner och många andra typer av experiment. Både fysik från tidigare sekel och modern tid demonstreras.

Läs mer om fysik och lasershow

Frågelåda om fysik

Vår frågelåda för fysik är en guldgruva. Ställ din egen fråga eller leta och se om någon annan redan funderat över samma sak som du.

Besök frågelådan om fysik

Nationellt Resurscentrum för Fysik, NRCF

Hos Nationellt Resurscentrum för Fysik hittar du som är lärare resurser för undervisning i fysik och astronomi för skolans alla årskurser. Du kan också hitta information om olika typer av fortbildning, till exempel seminarier, utbildningar och konferenser.

NRCF har i uppdrag att ge lärare möjlighet till fortbildning och hjälp att hitta inspirerande resurser för sin fysikundervisning.

Besök Nationellt Resurscentrum för Fysiks webbplats