The browser you are using is not supported by this website. All versions of Internet Explorer are no longer supported, either by us or Microsoft (read more here: https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Please use a modern browser to fully experience our website, such as the newest versions of Edge, Chrome, Firefox or Safari etc.

Default user image.

Ida Scherman

Research administrator

Default user image.

Minoriteterna i minoriteten: Om nationalism, migration och modersmålsundervisning på Åland

Author

  • Ida Jansson

Editor

  • Malin Arvidsson
  • Lena Halldenius Arvidsson
  • Lina Sturfelt Arvidsson

Summary, in Swedish

Kapitlet fokuserar på den potentiella motsättningen mellan minoriteters rättigheter och universella mänskliga rättigheter. Exemplet är det svenskspråkiga Åland, som idag har ett av världens mest omfattande nationalitetsskydd med snart hundra år på nacken – men det är ett skydd som inte alltid går ihop med nyare konventioner om mänskliga rättigheter. Kapitlet undersöker kritiken från Europarådets rådgivande kommitté (som övervakar implementeringen av Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter) att undervisningen i finska på Åland inte tillfredsställer behoven hos den finskspråkiga ”minoriteten i minoriteten”. Rådets kritik granskas i förhållande till Will Kymlickas teori om minoritetsnationalism. Analysen visar att den åländska nationalismen över tid har gått från att ha etniska inslag till att anta tydligt medborgerliga drag, men att det åländska inflytandet över ögruppens integrationspolitik samtidigt har använts för att stärka det svenska språkets ställning. Resultaten leder till följande paradox: att implementeringen av Ramkonventionen – som är tänkt att bidra till ökad tolerans – potentiellt sett kan resultera i det motsatta.

Department/s

  • Human Rights Studies

Publishing year

2018

Language

Swedish

Pages

103-125

Publication/Series

Mänskliga rättigheter i samhället

Document type

Book chapter

Publisher

Bokbox förlag

Topic

  • Other Humanities not elsewhere specified

Status

Published

ISBN/ISSN/Other

  • ISBN: 978-91-86980-70-2