Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förbränningsfysik

Avdelningen för förbränningsfysik är sedan 2001 lokaliserad i Enoch Thulin laboratoriet vid fysiska institutionen. Verksamheten är inriktad på att öka kunskapen om förbränningsprocesser med forskning av både experimentell och teoretisk natur.

Den experimentella forskningen är inriktad på utveckling av laserbaserade mätmetoder för bestämning av bland annat temperatur och ämneskoncentrationer. Metoderna, som baseras på fysikaliska principer, utvecklas i laboratoriemiljö under väl karaktäriserade förhållanden för att sedan tillämpas i praktiska förbränningssystem, också i motorer och gasturbiner.

Den teoretiska forskningen är framförallt inriktad på att förstå de kemiska processerna vid förbränningsprocesser. Teoretiska modeller för dessa reaktioner, så kallade kemiska mekanismer, utvecklas för att beskriva de kemiska reaktionerna vid förbränning. Enheten ingår i ett stort antal centrumbildningar, däribland Centre of Combustion Science and Technology, CECOST, Lund Laser Centre, LLC, och Förbränningstekniskt Centrum, FTC.

Forskningsavdelningen förbränningsfysik, dess forskare, projekt och publikationer i Lunds universitets forskningsdatabas

Forskningsavdelningen förbränningsfysiks engelskspråkiga webbplats

Avdelningsföreståndare

Joakim Bood
E-post: joakim [dot] bood [at] fysik [dot] lu [dot] se (joakim[dot]bood[at]fysik[dot]lu[dot]se)