Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sjukhusfysiker

Program 300 högskolepoäng | 5 år | Sjukhusfysikerexamen

Vill du kombinera ditt intresse för fysik med en yrkesutbildning där du kan göra skillnad för andra människor? Läs till sjukhusfysiker och bli expert på strålningsfysik. Lär dig hur strålning kan användas för att diagnostisera och behandla sjukdomar. Eller arbeta med strålskyddsfrågor inom en myndighet eller industri.

Student på sjukhusfysikerprogrammet kontrollerar medicinsk utrustning. Foto: Kennet Ruona

Som färdig sjukhusfysiker arbetar du ofta i team tillsammans med läkare och annan sjukvårdspersonal. Arbetet är varierat och framför allt inriktat på tre områden: bildgivande medicinsk diagnostik (röntgen, nuklearmedicin och magnetresonanstomografi), strålbehandling och strålskydd. Många sjukhusfysiker jobbar även med att driva olika forsknings- och utvecklingsprojekt för att förbättra vården för framtida patienter. De kan också jobba som strålskyddsexpert på statliga myndigheter eller som produktspecialist på medicintekniska företag.

Sjukhusfysikerprogrammet är en yrkesinriktad utbildning. Den ges i ett samarbete mellan de naturvetenskapliga och medicinska fakulteterna vid Lunds universitet.   

Beskrivning av utbildningen till sjukhusfysiker, förkunskapskrav, ingående kurser och senaste intagningspoäng på Lunds universitets centrala webbplats