Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kort om institutionen

Att fysik har gamla anor i Lund är ingen överdrift. Ämnet finns med redan när universitetet grundas 1666. 1735 får institutionen sina första egna lokaler i Kungshuset i Lundagård. Vid institutionen bedrivs idag forskning inom nästan alla områden inom den moderna fysiken.

Forskning

Fysiken, som betyder läran om naturen på en fundamental nivå, innehåller flera grenar. Från partikelfysik, som är vetenskapen om de minsta beståndsdelarna av materia, till astrofysik, universums lära. Fysik handlar inte bara om att undersöka naturen, utan även om att skapa bättre och bättre instrumentering för att möjliggöra ny vetenskap, lösa samhällsutmaningar eller förbättra vardagslivet.

Fysiska institutionen är en av Lunds universitets största institutioner med cirka 350 anställda. Vid institutionen finns sju forskningsavdelningar och ett antal större centrumbildningar. Forskningen vid institutionen täcker ett brett spektrum av den moderna fysiken. Utöver den egna forskningsverksamheten deltar våra forskare i flera samarbeten och miljöer, såväl vid Lunds universitet som internationellt.

Läs mer om våra forskning

Utbildning

 

Internationellt samarbete

 

Utåtriktad verksamhet

 

Ledning och organsiation