Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Planetariet

Utforska stjärnor och planeter

Idag lever många av oss i eller nära städer som gör det svårt att hitta en tillräckligt mörk plats för att kunna betrakta stjärnhimlen så som våra förfäder gjorde. Stjärnor, planeter och Vintergatans svagt lysande band  försvinner i skenet från gatlampor och annan ljusförorening.

Fast i Planetariet finns stjärnhimlen kvar. Med hjälp av modern digital teknik, som kan simulera stjärnhimlen i olika våglängder, kan vi flyga ut i rymden.  Vi kan välja att landa på avlägsna planeter och betrakta stjärnor och galaxer därifrån. Allt medans vi sitter bekvämt och bara beundrar dem.

Utforska universum

Planetariet finns inne i Vattenhallen Science Centers stora experimenthall. Alla visningar sköts av astronomer från avdelningen för astrofysik vid fysiska institutionen, Lunds universitet, som gärna svarar på dina frågor om rymden.

Mer information om Planetariet, aktuella föreställningar och biljetter, hittar du på Vattenhallens webbplats.