Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatprogram

Program 180 högskolepoäng | 3 år | Kandidatexamen

Ett kandidatprogram innebär tre års heltidsstudier. Vi har fem inriktningar på vårt kandidatprogram: fysik, fysik på engelska, teoretisk fysik, astronomi och astrofysik samt kemi/fysik. Alla inriktningar leder fram till en naturvetenskaplig kandidatexamen.

Studenter som utför laboration i fysik. Foto: Johan Persson

Som student antagen till kandidatprogrammet i fysik läser du kurser på grundläggande och avancerad nivå i sex terminer. Under den sista terminen, vid sidan av dina vanliga kurser, genomför du ett självständigt arbete, ett examensarbete.

När du läser kandidatprogrammet i fysik kan du välja mellan fem olika inriktningar: fysik, fysik på engelska, teoretisk fysik, astronomi och astrofysik samt kemi/fysik. På inriktningen fysik på engelska sker all undervisning på engelska. På de övriga ingångarna läser du introduktionskurserna i fysik och matematik på svenska. 

Alla inriktningar utom kemi/fysik börjar på höstterminen. Kemi/fysik börjar på vårterminen, med en hel termin med kemikurser.

Läs mer om programmets olika inriktningar, förkunskapskrav och intagningspoäng på Lunds universitets centrala webbplats:

Programmet ges i samarbete med Matematikcentrum och Kemiska institutionen.

Efter kandidatexamen kan du läsa vidare inom ett masterprogram, motsvarande två års heltidsstudier. Du kan också komplettera din utbildning inom andra områden för att till exempel bli lärare.