Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prestigefyllt pris till Cecilia Jarlskog

Cecilia Jarlskog. Foto: Rebeca Romero Escrivà.
Cecilia Jarlskog. Foto: Rebeca Romero Escrivà.

Professor emerita Cecilia Jarlskog har tilldelats det prestigefyllda priset EPS High Energy and Particle Physics Prize. Hon tilldelas priset för att ha upptäckt ett sätt att bestämma en egenskap som kallas CP-brott för både kvarkar och leptoner.

CP-brott innebär att vissa partikelreaktioner beter sig annorlunda när man samtidigt byter tecken på partiklarnas laddningar och  deras positioner. Det är som om saker och ting inte följer samma regler när man byter plats på dem.

Kvarkar och leptoner är de elementarpartiklar som utgör byggstenar för allt omkring oss. Cecilia Jarlskog har hittat ett konsekvent och tillförlitligt sätt att bestämma hur mycket CP-brott som sker i både kvark- och leptonvärlden.

Upptäckten är viktig eftersom den hjälper forskare att förstå hur elementarpartiklar och materia fungerar på en grundläggande nivå. Den bidrar till vår kunskap om de grundläggande krafter och symmetrier som formar universum. Och för denna prestation uppmärksammas nu Cecilia Jarlskog med det prestigefyllda priset från Europeiska fysikersamfundet.

Prismotivering på Europeiska fysikersamfundets engelskspråkiga webbplats

Cecilia Jarlskogs profil i Lunds universitets forskningsportal