Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysik & lasershowens historia

Den som först tänkte igenom kombinationen fysik- och lasershow var Per Olof Zetterberg, PO. Tillsammans med teknikern Björn Hansson hade han vid ett tillfälle i mitten av 90-talet visat just fysikexperiment samt lite små trix med några lasrar och lite rök i Borlänge på en studiedag för lärare.

Under den första terminen då man läser fysik vid Naturvetenskaplig fakultet har man en seminarievecka då man själv genomför något experimentellt. Denna experimentella vecka våren 1996 gjorde några lärarstuderande (Benny, Sven, Magnus och Björn) en spännande dag för en grundskoleklass. Syftet med dagen var att försöka entusiasmera unga att läsa naturvetenskap.

Förutom trevliga fysikexperiment genomfördes den första officiella lasershowen på Fysicum i den lilla föreläsningssalen. För lasershowen användes några laboratorielasrar och en musikmix, egenhändigt mixad med en vanlig bandspelare. Det blev en succé som gav mersmak.

Redan till hösten var det dags igen då projektet Naturvetardagarna, ambitiöst anordnade av Wilma Martinez-Arias, för första gången dök upp på universitetet. Naturvetardagarnas syfte är att skapa nyfikenhet på naturvetenskap men också visa på den nytta och glädje som finns med naturvetenskap. Projektet innebar att klasser från grundskolan blev inbjudna till universitetet och under en dag fick se Astronomishow, Biologishow, Fysik & lasershow samt Kemishow.

I fysik- och laserhowgänget ingick förutom personerna ovan även Johan Zetterberg samt PO. När föreställningen var över satt eleverna och klappade händer och ropade "En gång till!"

Fysik & lasershow har med åren utvecklats och förnyats hela tiden. Nya studenter medverkar och har medverkat men kvar från den första tiden är Johan och PO.

Naturvetardagarna finns kvar och heter numer LUNE-dagarna (Lunds Universitet och NationalEncyklopedin) med Tomas Brage som projektledare.

Förutom i LUNE-projektet har Fysik & lasershow deltagit i och deltar i många olika arrangemang. Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg har gästats varje år sedan 2000 och antalet föreställningar som gjorts där är fler än 200 st. Många andra platser har också besökts till exempel Teknikmässan i Kristianstad, Stadsbiblioteket i Malmö, Stadsteatern i Lund, samt många skolor. Personal från Fysik & lasershow har även medverkat i motsvarande program i Australien vid Melbournes universitet.

De allra flesta föreställningar har genomförts, och genomförs fortfarande, på fysiska institutionen för grundskole- och gymnasieklasser, men även för företag. På Kulturnatten i Lund genomförs 10 föreställningar. Sammanlagda antalet föreställningar på ett år är omkring 100 st.

Totalt har föreställningen visats mer än 2500 gånger och för fler än en halv miljon personer. Det har blivit många fler än en gång till.