Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prestigefyllt anslag till partikelfysiker

Caterina Doglioni. Foto: Lena Björk Blixt

Hon vill kasta nytt ljus över den mörka materian som länge gäckat forskarvärlden. Nu tilldelas partikelfysikforskaren Caterina Doglioni 20 miljoner kronor från Europeiska forskningsrådet, ERC.

Caterina Doglioni, biträdande lektor i partikelfysik, får cirka 20 miljoner kronor för att under fem år bygga upp en forskargrupp som ska söka efter nya partiklar som kan ge ledtrådar till den mystiska mörka materian som utgör 85 procent av materian i universum. Arbetet kommer att ske vid ATLAS-detektorn vid partikelkollideraren Large Hadron Collider (LHC) på forskningsanläggningen CERN.

– Det här känns fantastiskt. Under fem år kommer jag att få möjlighet att bygga upp ett riktigt vasst team som ska göra sitt yttersta för att komma närmare gåtan med mörk materia genom datainsamling, säger Caterina Doglioni.

Syftet med forskningsprojektet, som nu tilldelas ERC Consolidator Grant, är att få en djupare kännedom om vad den mörka materian är uppbyggd av. Men målet är också att vid LHC försöka producera helt nya partiklar som kan visa sig vara en brygga mellan känd och mörk materia. Detta komplexa arbete ska ske genom att samla in och analysera de extremt stora datamängder som produceras vid LHC. Med hjälp av en ny teknik som nu ska utvecklas av Caterina Doglionis team ska arbetet med att analysera de enorma datamängderna påbörjas inom ett år.

– Jag hoppas naturligtvis att vi hittar nya partiklar kopplade till mörk materia. Men även om det inte blir så tänker jag att det ändå kommer att ge oss nya ledtrådar till var vi ska rikta sökarljuset för att få korn på dessa svårfångade partiklar i framtiden, säger Caterina Doglioni.