Svenska Fysikersamfundet betonar i sin motivering att Raabs arbete gör viktiga bidrag till utvecklingen av ultrasnabba laserkällor och öppnar nya möjligheter för avancerad forskning.
- Det är en mycket trevlig överraskning! Jag är mycket hedrad över att få detta pris, och det gör mig väldigt glad att man erkänner vikten av laserutveckling för tillämpningar inom ultrakort fysik, säger Ann-Kathrin Raab, som nu är postdoktor vid Ohio State University, Columbus, USA.
Raab har i sin forskning utvecklat nya sätt att skapa kraftfulla ljuspulser i extremt ultraviolett ljus (XUV). Genom att förbättra ytterbiumlasrar och kombinera olika laserfärger har hon lyckats producera XUV-strålning med hög effektivitet. Denna teknik kan få stor betydelse för både medicinsk forskning och utveckling inom halvledarindustrin.
Oseenmedaljen delas ut årligen till den doktorand som har presenterat den bästa avhandlingen inom fysik vid ett svenskt universitet. Förutom medaljen och ett diplom mottar pristagaren 100 000 kronor, en donation från Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.