Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prefektbrev mars 2025

Relevans

En av styrkorna med den fysiska institutionen är att vi har en härlig blandning av renodlad grundforskning och tillämpad forskning, samt allt däremellan – ibland på uppdrag, men annars initierat av forskarna. Vi bör därför ha ett brett spektrum av möjliga ämnen som kan passa in i studenternas och samhällets förväntningar och önskemål, och vi har alla möjligheter att attrahera de bästa studenterna och forskarna.

Om man ser till nya satsningar från staten och privata aktörer, så tycks många av våra forskningsområden verkligen vara mycket relevanta för samhället. Men vad tycker ungdomarna?

Anne l'Huillier föreläser i Rydbergsalen på fysiska institutionen. Foto.
Ett exempel på något som studenterna och alla andra på institutionen tyckte var relevant: Anne L'Huillier lanserar seminarieserien för det internationella året för kvantfysik den 25 februari. Foto: Else Lytken.

Alla arbetsmarknadsundersökningar visar att studenter som läser fysik eller teknisk fysik inte har några problem med att hitta ett jobb efteråt, så helt fel har vi inte. Men de visar också att en stor andel av dem på fysikprogrammet som inte går vidare till akademin i stor utsträckning får jobb inom programmering samt inom olika former av risk- och ekonomimodellering.

Inom teknisk fysik är det dessutom bara en liten andel (~11 %) som väljer att göra sitt examensarbete hos oss; många föredrar istället tillämpad matematik och datavetenskap. Som sagt, det går bra för studenterna oavsett, men det väcker frågan om vi erbjuder det bästa vi kan. Lär vi ut rätt färdigheter? Är de ämnen och kurser som studenterna väljer att läsa ett mått på vad som kan anses vara relevant – eller ger vi dem inte tillräckligt med information för att kunna göra det valet?

Vi har redan ett masterprogram i beräkningsvetenskap och snart ett nytt masterprogram i kvantinformation och kvantvetenskap. Vi har också många forskare som arbetar med olika former av analys, modellering och programmering.

Min slutsats är därför att det handlar om både och: Vi måste se till att våra program och kurser återspeglar den frontlinjeforskning som pågår inom eller nära fysiken, och vi måste bli bättre på att nå ut till blivande projektstudenter med information om alla möjligheter som finns.

Ett första steg är att göra det lättare för blivande studenter att träffa potentiella handledare, oavsett fakultetstillhörighet – eftersom de projektstudenter som kommer till oss ofta är en stor tillgång för forskningsavdelningarna och blir våra ambassadörer utåt.

Else Lytken
Prefekt vid fysiska institutionen