Prefektbrev november 2024
De andra fysikinstitutionerna
I slutet av oktober var vi ett gäng prefekter från olika fysikinstitutioner i landet som träffades på Chalmers för att utbyta erfarenheter och för att skapa ett aktivt prefektnätverk. Deltog gjorde fysikprefekter från Chalmers, Göteborgs universitet, Uppsala, Stockholm och KTH (fysik och tillämpad fysik), samt prefekterna från mikroelektronik på Chalmers (Maria Messing!) och rymd- och miljöfysik på Chalmers.
Det blev samtal om fysik och personliga anekdoter men också om universitetspolitik, pengar, ledarskap och hållbarhet. Chalmers har ett fint hus mitt i stan som används för middagar och konferenser, ungefär som vårt Biskopshus, fast större. Huset inrymmer ett bankvalv där man kan få ett eget bankfack med tillhörande nyckel. Hur mycket pengar som finns i valvet kunde ingen berätta men de har i alla fall en stor skatt: en andrautgåva av Newtons Principia.
Universiteten och dess fysikinstitutioner har valt att organisera sig på olika sätt, fast i övrigt är utmaningarna i stort sett desamma: Hur tillsätter vi lärartjänster, balansen mellan kvalitet och kostnadseffektivitet i undervisningen, samt fördyringar, framför allt gällande lokalkostnader. När det gäller lokaler bor vi billigt i Lund. De andra institutionerna betalar två till fyra gånger mer per kvadratmeter. Det är även vanligt att institutioner är samlokaliserade. KTH och SU delar byggnader, liksom GU och Chalmers. Kollegorna berättade om återkommande diskussioner och ibland friktion om vem som ska betala för vad. Första morgonen blev vi externa prefekter något förvånade.
Våra artiga värdar blev plötsligt märkbart irriterade över en person som kom in i mötesrummet och skulle kolla vilka som var där. Mönstret upprepade sig under dagen och vi fick veta att det var en pågående mätning där hyresvärden gör extra kontroller för att se hur rummen används, för framtida optimeringar.
Mötet i Göteborg var det första i sitt slag och mycket tid gick därför åt till att försöka förstå hur vi arbetar på våra respektive institutioner. Förhoppningsvis kommer det att finnas mer konkreta förslag till samarbeten till nästa möte som blir på AlbaNova i Stockholm nästa år. Den här gången talade vi mycket om att samarbeta kring hanteringen av de stora infrastrukturerna och om att försöka samarbeta mer kring avancerade kurser för doktorander och masterstudenter där det kan vara svårt att uppnå kritisk massa vid varje lärosäte. Vi ska också se om vi kan få till en gemensam debattartikel om hur kostnadsfrågorna påverkar den fria forskningen.
Vi hann också med att besöka lokala forskningslaboratorier på Chalmers, som Attohallen, materialanalyslaboratoriet CMAL, och WACQT-centret, där vi också är en viktig samarbetspartner. Det är alltid roligt att upptäcka hur mycket forskningsutrustning som finns i Sverige och vi kan definitivt bli bättre på att utnyttja varandras lokala infrastrukturer.
Det är lärorikt och inspirerande att få inblick i hur andra fysikinstitutioner löser sina problem, fast i slutändan är det upp till oss lokalt att bestämma hur vi vill göra med nya tjänster och vad som får kosta i verksamheten. Vi kommer att fortsätta att ha dessa diskussioner.
Else Lytken