Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nästa stopp: Nobelpristagarmötet i Lindau

Deltagare vid Lindau-mötet 2023.  Foto: Julia Nimke/Lindau Nobel Laureate Meetings.
Deltagarna i Lindau-mötet 2023 fick bland annat möjlighet att uppleva en båttur till Mainau. Foto: Julia Nimke/Lindau Nobel Laureate Meetings.

För 73:e gången arrangeras Nobelpristagarmötet i Lindau. Det äger rum 30 juni-5 juli 2024 i Bayern, Tyskland, vid den vackra Bodensjön. En av deltagarna i år är Ruby Davtyan, doktorand vid NanoLund och avdelningen för fasta tillståndets fysik vid fysiska institutionen.

Lindau Nobel Laureate Meetings är internationellt erkända konferenser där cirka 30-40 Nobelpristagare och några av de mest lovande unga forskarna från hela världen deltar varje år. Lindau-mötena, som alternerar mellan disciplinerna fysik, kemi och fysiologi eller medicin, är en unik möjlighet att utbilda, inspirera och skapa kontakter över kulturella och politiska gränser för morgondagens ledande forskare.

I år fokuserar det vetenskapliga programmet på tre viktiga teman: Kvantfysik och kvantteknik, fysikbaserade lösningar på energiutmaningen och artificiell intelligens inom fysik. 

En av årets deltagare är Ruby Davtyan, doktorand vid NanoLund och fasta tillståndets fysik vid fysiska institutionen.

Ruby Davtyan. Foto: Evelina Lindén.
Doktoranden Ruby Davtyan år 2023, som tar emot ett pris för postern "Lightguiding nanowires for single molecule detection with TIRF-level sensitivity". Foto: Evelina Lindén.

Hur fick du höra talas om Nobelpristagarmötena i Lindau?

-Min handledare, Heiner Linke, föreslog att jag skulle ansöka. Jag vet inte om jag skulle ha vågat ansöka utan hans förslag.

När och hur fick du reda på att du var en av de utvalda - och hur reagerade du?

-Urvalsprocessen bestod av flera steg: den första ansökningsomgången från Sverige hanterades av Kungliga Vetenskapsakademien. Jag fick tidigt besked om att jag hade gått vidare. Sedan gjordes det slutliga urvalet av kommittén för Lindau Meeting. Jag var oerhört spänd på att kolla mina mejl, orolig för att jag kanske inte skulle bli utvald och försökte förbereda mig mentalt på den tuffa konkurrensen och påminde mig själv om att det skulle vara okej om jag inte kom in. Utfallet blev dock positivt och jag är så glad över att ha blivit utvald.

Gratulerar! Nu när det bara är några dagar kvar, hur känner du inför resan till Lindau?

-Det är väldigt overkligt. Spännande. Lite läskigt. Jag är helt överlycklig.

Vad tror du att Nobelpristagarmötet kan ge dig?

-Det är fantastiskt att så många framstående forskare kommer att vara där. Det ska bli spännande att höra och lära om deras banbrytande upptäckter och hur de har förändrat vetenskapen. Jag vill lära mig om vetenskapens evolution och utveckling, Nobelpristagarnas vägar, deras utmaningar och naturligtvis den glädje de upplevt under sina resor av utforskande och upptäckande."

Vilket av de tre huvudtemana är du mest intresserad av?

-Det finns så många intressanta ämnen, det är svårt att bara välja tre saker, men jag ska försöka. Som biofysiker är sessionen med titeln Physics will shape the Biology of the Future mycket spännande. Jag ser också fram emot paneldiskussionen om hur AI kommer att forma framtiden för vetenskapliga upptäckter, och naturligtvis den vetenskapliga lunchen, där en liten grupp studenter träffar en Nobelpristagare över en lunch. Och det var en av de svåraste sakerna att göra, att ta reda på vem man vill prata med av alla de här extremt begåvade och skickliga forskarna, som man kan lära sig så mycket av.

Hur föddes ditt intresse för fysik?

-Så länge jag kan minnas har jag velat veta hur naturen och föremål fungerar, och jag fortsatte att ställa frågor till mina föräldrar, lärare och mig själv, och tog naturligtvis leksaker för att ta reda på hur de fungerar. Matte var alltid mitt favoritämne i skolan och jag hade ett starkt intresse för naturvetenskap. Fast jag ville bli antingen försvarsadvokat eller utredare eller studera politik. Så jag valde samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Redan efter några månader insåg jag hur mycket jag saknade matematiken och fysiken - särskilt de oändliga problemlösningsaspekterna och det ständiga utforskandet av naturfenomen. Det var i det ögonblicket jag visste att jag ville bli fysiker. Jag anser fortfarande att det är ett av de bästa beslut jag har fattat.

Hur kom det sig att du hamnade på NanoLund i Sverige?

-Efter att ha tagit min masterexamen i Tyskland utforskade jag både den akademiska världen och industrin, checkade av många punkter på min icke-akademiska bucket-list och insåg så småningom att jag ville doktorera. Jag har alltid beundrat kulturen i de nordiska länderna, särskilt deras musiktraditioner och art-house-film, så Sverige var en av de första platserna jag övervägde. Jag intervjuades för tjänster i hela norra Europa men valde slutligen NanoLund. Jag var särskilt imponerad av min nuvarande grupp och NanoLund som helhet: tidigare doktorander delade med sig av sina erfarenheter och vi fick en fascinerande rundtur i labbet, även om den skedde online på grund av pandemin. Det verkade vara en fantastisk plats, både akademiskt och socialt, och så känns det än i dag.

Vilka instruktioner har du fått från mötesarrangörerna - vad ska du ta med, förbereda eller tänka på innan du åker?

-Inte så många instruktioner. Vi har programmet med schemalagda sessioner. Det kommer inte bara att vara föreläsningar och paneldiskussioner utan även möten med partnerföretag och organisationer. Vi har fått lite information om klädkod och hur man tar sig dit. Jag antar att vi förväntas ta med oss goda vetenskapliga vibbar!