Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Två forskare från fysiska institutionen utsedda till Framtidens forskningsledare

Armin Tavakoli och Anne-Lise Viotti. Bildmontage. Foto: Johan Lindskoug och Kumri Altunkaynak.
Armin Tavakoli och Anne-Lise Viotti. Foto: Johan Lindskoug och Kumri Altunkaynak.

Anne-Lise Viotti och Armin Tavakoli vid Fysiska instititutionen, Lunds universitet har utsetts till Framtidens forskningsledare 2025 av Stiftelsen för strategisk forskning (SSF). Utmärkelsen bygger på deras banbrytande projekt inom icke-linjär optik och kvantkommunikation – forskningsområden med stor framtida betydelse för både teknologi och samhälle.

För nionde gången har Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) utsett sina Framtidens forskningsledare. Av totalt 213 inkomna ansökningar har 16 forskare valts ut till programmet. Varje forskare får ett anslag på 15 miljoner kronor fördelat över fem år, samt deltar i ett omfattande ledarskapsutbildningsprogram.

Programmet Framtidens forskningsledare 9 (FFL-9) riktar sig till unga svenska eller internationella forskare med mycket hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens, som dessutom uppvisar tydlig ledarskapspotential. Deltagarna förväntas ha en vilja att omsätta sina forskningsresultat i samhället – även utanför akademin – och att i framtiden kunna leda forskningsmiljöer av betydligt större omfattning än den egna gruppen.

De utvalda projekten spänner över ett brett spektrum: från att utveckla teknik för att integrera mjuka robotar runt blodkärl vid behandling av hjärt-kärlsjukdomar, till att utforska högdimensionella kvantsystems egenskaper för tillämpningar inom kvantkommunikation och kryptering, samt att utveckla anodfria litiumbatterier med hög energitäthet och förbättrad säkerhet – med användningsområden inom exempelvis flyg och drönarteknik.