Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kulturnatt på Fysicum

Missa inte Kulturnatten på Fysiska institutionen den 2 oktober. Illustration: Lisa Ewalds
Missa inte Kulturnatten på Fysiska institutionen den 2 oktober. Illustration: Lisa Ewalds

Dyk in i fysikens spännande värld och låt oss visa dig runt i våra laboratorier här i Lund I årets program erbjuder vi en fysik- och lasershow på institutionen, direktsända och förinspelade avsnitt med forskning från hela institutionen, roliga demonstrationer, intervjuer och frågesport för våra yngsta tittare.

Fysik & lasershow

Fysik & lasershowen är Fysiska institutionens alldeles egna spektakulära show som ger mer än ett smakprov på hur spännande och lekfull fysik och naturvetenskap kan vara. Häftiga experiment avlöser varandra i ett rasande tempo. Du får se ljud- och ljusexperiment, tryck och förbränningsförsök, demonstration av fiberoptik, explosioner och många andra typer av experiment. Både fysik från tidigare sekel och modern tid demonstreras.
Vi har föreställningar under eftermiddag och kväll, på både svenska och engelska.
Plats: Fysiska institutionen, Sölvegatan 14 i Lund.

Mer information om fysik och lasershowen och hur du bokar biljetter hittar du på showens facebooksida

Besök oss på YouTube

Presentationerna kommer att ges på svenska eller engelska beroende på vilka forskare som presenterar, med interaktiva inslag under hela programmet.

Följ oss online så kan du se: 

  • Flera fysikdemonstrationer som riktar sig till våra yngre tittare. På svenska och engelska .
  • Vår Nano Show för att lära dig mer om nanovetenskap och nanoteknik och få en livevisning genom Lund Nano Lab. Njut av direktsända diskussioner med forskare och en demonstration av biofysikaliska experiment. På svenska och engelska .
  • En direktsänd MR-undersökning av en hjärna när den utför olika aktiviteter för att se om vi kan fånga en tanke. På svenska.
  • När vi går runt i laboratorierna för sveptunnelmikroskop och visar hur vi avbildar atomer på materialytan och tar reda på vad vi kan lära oss av detta. På engelska
  • Lär dig mer om de lasrar som används både i våra laboratorier och i vardagen och se hur man kan ta en 3D-selfie. På svenska och engelska
  • Frågesport för barn - Lyssna under hela dagen på frågesportfrågor och skicka in dina svar till oss. Vinnarna kommer att tillkännages i ett särskilt avsnitt! Svenska och engelska
  • och mycket mer. På svenska och engelska
  • Slutligen avslutar vi vår kväll med Physics Science Slam - Fem tävlande, som var och en bara har fem minuter på sig, presenterar sin forskning för dig på ett roligt och begripligt sätt. Rösta på din favorit och hjälp oss att avgöra vem som blir årets vinnare av Physics Science Slam! På engelska.

Länk till vår egen kanal på YouTube

Kulturnatten på LTH

LTH erbjuder flertalet aktiviteter under Kulturnatten:

  • Jubileumsföreläsning i Kårhusets aula
  • Ett digert program för små och stora på Vattenhallen
  • Populärvetenskapliga föreläsningar på YouTube
  • Möjlighet att besöka elvägsprojektet Evolution Road på Getingevägen i Lund

Läs mer om programmet på LTHs webbplats

Naturvetarstråket på Kulturnatten

Årets upplaga av Naturvetarstråket bjuder på massor av aktiviteter för både vuxna och barn! Du kan bland annat ta del av våra fartfyllda shower, populärvetenskapliga föredrag, planetarievisningar, experiment och utställningar, science slam och en direktsänd magnetkameraundersökning av en hjärna.

Mer information om Naturvetarstråkets program under Kulturnatten hittar du på Naturvetenskapliga fakultetens webbplats

Hela programmet för Kulturnatten hittar du på Kulturnattens webbplats